Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Spor için her yol mübah mı? (1) - BaŞakHaberBaŞakHaber

29 Mart 2024 - 10:53

1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.

Ahmet GÜLÜMSEYEN

Spor için her yol mübah mı? (1)

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Spor için her yol mübah mı? (1)
Son Güncelleme :

04 Ocak 2020 - 23:14

605 views

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

İnsanların sahip olduğu manevi değerler, spor başlığı altında yok edilmeye devam ediliyor. Mevcut düzen içerisindeki çarkın işleyiş şekliyle, İslam’ın şartlarını bir araya getirdiğimizde, gerçeklerle yüzleşme durumunda kalıyoruz. İşte en büyük imtihan da o anda başlıyor. Sporun sadece spor olmaktan uzak, toplumun milli ve manevi değerlerin nasıl yok edildiği gerçeğiyle şahitliğini yaşamaktayız…

Allah (cc) emrettiği, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) örnek yaşantısından daha çok, menfaatimize nasıl geliyorsa yaşamaya devam ediyoruz. Bunun en temel nedeni, dünya denilen gececi çarkın içinde sağlanan kişisel, para, makam, şan, şöhret ve diğer nefsi okşayan unsurlar. Rasûlullah Aleyhisselam, dünya imtihanı konusunda Ömer b. Hattâb (ra)  buyurduğu gibi “…Biz dünyayı dünya ehline bıraktık, onlar da âhireti bize bıraktılar. Benim ve dünyanın benzeri sıcak bir yaz gününde yolculuk yapan bir süvari gibidir. Sıcaktan bunalan bu süvari bir ağacın altında biraz gölgelenir. Sonra yola koyulur ve orayı terk eder.” Hiç ölmeyecek kadar dünya, her an ölecekmiş gibi ahireti düşünmek, kişiyi faydasız/gereksiz boş işlerle meşgul olmaktan uzaklaştıracaktır, gerçeğiyle her vakit yüzleşmek gerekiyor…

Şimdi hareket ve egzersiz, spor, beden eğitimi, idman gibi kelimelerine karşılık bulmaya çalışalım. Her birinin içeriği, bizim dünyada var oluş gayemizle nasıl bağdaşıyor. Ters düşülen, beklenti düzey ve derecesi. Eğer bir sporcu isek, giydiğimiz kıyafet ve ona ayırdığımız zamanı bir düşünelim. Hareket ve egzersiz yapacağız diye, sarf edilen ekonomik imkânlar. Her bir başlığı biraz açtığımızda, heba edilen bir ömürle karşılaşacağız. İslam ile barışık olmayan anlayış, bu görüşlerimize ilk tepkisi ‘spor düşmanı’ olarak yaklaşıp, seviyelerini ortaya koyan sözde eleştirilerde bulunabilirler. Kimin, ne söylediğimizden daha çok, bizim yaşantımızın Kur’an ve Peygamberimizi sünnetine uyup uymama konusu önem taşımaktadır. Bugün kadın veya erkeğin bir spor müsabakasına katılması ve derece alması için her yol ‘mübahtır’ anlayışıyla hareket edildiğinde, sporun içeriğinin şiddet, taciz, doping, şike gibi unsurların, insan sağlığı ve onurunu nasıl ayaklar altına aldığına hep birlikte şahit olmaktayız. Böyle bir tabloyla muhatapken, sporu kendilerine malzeme edinip, insanı değerler üzerinde erozyona uğramasına sağır ve kör olmaya, vicdan sahibinin kişinin rıza göstermesi mümkün olmasa gerek…

Cenâb-ı Hak, Asr Sûresi’nde şöyle buyurur: “Asra (zamana) yemin ederim ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak îmân edip sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnâdır.” Hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesna. Kendi kendimize sormadan edemiyor insan ‘İnsanlık, bizler nereye gidiyoruz?’ Herkese spor yapın tavsiyesinde bulunduğumuzda, ‘fakat’ deyip, diğer tavsiyeleri de ekliyor muyuz! Spor dendiği vakit en önemli ayrıntı sağlık, mahremiyet ve zaman başlıklarının önemiyle karşılaşmaktayız. Peygamber’aleyhi’s-selâm buyuruyor; ‘Zenginlik hoştur, takva ile olursa zarar vermez. Sağlık, takva ile olursa, zenginlikten üstündür. Sağlıklı olmak, cennet ni’metlerindendir.’ Yine Allah’ın Rasulü (s.a.v.) buyuruyor ki, ‘İki nimet vardır insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır; Sağlık ve boş zaman.’ Ayet ve Hadisler ışığında hareket ettiğimizde, Müslümanlığımızın gerekliliği bu denli açık ve net bir şekildeyken, bugün spor maskesi altında yapılan uygulamalara baktığımızda, konunun ‘vahameti’ de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır…     (Devam Edecek)

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi