İSTANBULUN COĞRAFYASI NASIL DEĞİŞECEK?
İstanbuldan iki deniz geçecek, artık İstanbulda iki yarım ada, bir ada olacak
Kara ve deniz yolu kesintiye uğramayacak Üçüncü Köprünün bağlantı yolları kanalın üzerinden geçecek. Çıkartılan milyarlarca ton toprak büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak. Kullanılmayan madenlere gönderilecek.
İstanbul Boğazından geçmek için bekleyen gemilerin maliyeti yıllık 1.4 milyar doları buluyor, bu maliyet ortadan kalkacak.
Tanker kazalarının önüne geçilmesi hedef ancak, kanal yine İstanbulun ortasından geçecek.
Ağırlıklı hazine arazileri kullanılacak. Ancak arazi için istimlak da olacak.
MALİYET 8-10 MİLYAR DOLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın tanker geçişleri için İstanbulun Avrupa yakasına inşa edileceğini duyurduğu çılgın proje Ekim ayında basında ayrıntılarıyla yayınlanmıştı.
Ruslar ve İtalyanlarla görüştü Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazındaki deniz trafiğine kesin çözüm olarak düşündüğü proje kapsamında Rus ve İtalyan firmaları ile de bazı ön görüşmeler yaptı. Hatta İstanbuldaki deniz trafiğine çözüm için çok büyük bir Rus firması kanalın inşasını üstlenebileceğini bildirdi.
Ruslar İstanbul Boğazındaki tanker trafiğinin yeni inşa edilecek bu kanal üzerinden yapılması konusunda Erdoğanla bir araya geldi. 8 ila 10 milyar dolar maliyet çıkarılan projenin bir kanal projesi gibi düz bir hat üzerinden değil, dere yataklarını takip ederek Karadenize ulaşacak yeni bir boğaz projesi olması da kararlaştırıldı. Erdoğana verilen bilgilere göre proje yabancı firmalar tarafından Türkiye Cumhuriyeti hazinesine de hiçbir külfet getirmeyecek. Projeyi gerçekleştiren firmalar yeni boğazdaki tanker trafiğinden elde edecekleri gelirle projeyi hayata geçirecekler.
Erdoğanın kurmayının verdiği bilgilere göre, Başbakan projenin Cumhuriyetin 100. Yıl dönümü olan 2023 yılında gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda da bilgiler aldı.
Hem Rus hem İtalyan yetkililerin bunun mümkün olacağını ifade etti. Yeni bir boğaz inşası bölgedin sıfırdan yeniden yapılandırılması anlamına geldiği için Erdoğan, büyük rant savaşlarına yol açabileceğini endişesi ile projesi saklamayı tercih etti.
Aynı yetkilinin verdiği bilgilere göre Başbakan Erdoğan, İstanbula yeni boğaz projesini 2011 seçimlerinden sonra açıklayacak. İstanbula üçüncü boğaz köprüsü projesiyle de yakından ilgilenen Başbakan Erdoğan, iki projesinin birbiriyle paralel gerçekleşmesini planlıyor.
Erdoğan, İstanbula ikinci boğaz projesinin gerçekleşmesi halinde üçüncü boğaz köprüsüne de tarihi bir kimlik kazandırmayı hedefliyor. Asya ile Avrupa kıtasını birbirine bağlayacak bu köprünün, medeniyetler buluşmasının en büyük sembolü olmasını isteyen Erdoğan, Osmanlı Sultanlarından ll. Abdulhamitin İstanbul Boğazın yapmayı planladığı üçayaklı köprü projesini de 3. Boğaz Köprüsünde uygulamayı hedefliyor. İstanbul Boğazındaki büyük deniz trafiğinin kaldırılmasından sonrü üz ayaklı taş köprünün yapılabileceği ifade ediliyor. Köprünün adının da Uygarlık (Medeniyet) Köprüsü olabileceği belirtiliyor.
Ulaştırma Bakanlığı, Sakarya Nehrini kullanıp Marmara ile Karadenizi birleştirecek bir proje üzerinde yıllardan beri çalışıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Karadeniz ile Marmara denizini İstanbul Boğazından sonra ikinci bağlantıyı sağlayacak Sakarya Projesini gündeme aldıklarını açıklamıştı. Bu projenin de ilk fikir babası Osmanlı Sultanlarından Sokullu Mehmet Paşa olduğunu biliniyor.
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: KAYNAK BİZİM İNSANIMIZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal İstanbul Projesi için kaynak olup olmadığı sorusuna, Kaynak Türkiye, Kaynak bizim insanımız yanıtı verdi.
Bakan Şimşek, Türk-Arap Forumunda gazetecilerin Başbakan Erdoğanın açıkladığı Kanal İstanbul Projesi ile sorularını cevapladı. Şimşek, projenin maliyetine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: Mevcut Boğazı zamanında, yapılaşma sırasında vizyoner bir şekilde yapsaydık bugün sadece İstanbula 40-50 milyon turist çekmemiz, buradan 20-30 milyar dolar turizm geliri elde etmemiz mümkündü. Maalesef zamanında Boğazı yeterince koruyamamışız, değerlendirememişiz. Siz maliyet boyutuyla işe yaklaştınız, ben ise potansiyel olarak, Türk turizmine, ekonomisine ve İstanbula yapacağı katkıdan hemen bir hayal kurmaya başladım, ikinci bir Boğazın nasıl olabileceğine ilişkin Onun için maliyetler bence çok önemli olmaz. Zaten muhtemelen özel sektör yapacaktır yanıtını verdi.
Mehmet Şimşek, Kaynak var mı? sorusu üzerine, Kaynak, Türkiye. Kaynak bizim insanımız dedi.
50 MİLYAR DOLARIN ÇOK ÇOK ÜZERİNDE OLABİLİR
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı kamuoyunda Çılgın Proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul Projesinin dünyanın en büyük inşaat projesi olabileceğini belirterek, Bu entegre projenin maliyeti 50 milyar doların çok çok üzerinde olur diye tahmin ediyorum dedi.
İNTES Başkanı Koçoğlu, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan İstanbul Hazır; Hedef 2023″ projesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Gerçekten çılgın bir proje diyen Koçoğlu, bu projeye toplumun her kesiminin sahip çıkması, fikirlerin söylenmesi gerektiğini ifade etti. İstanbulda bu proje ile bütün dünyanın imrendiği ciddi bir mühendisliğin uygulanacağını ifade eden Koçoğlu, Bütün bu mühendisliği, inşaatı hiç bir yabancıya ihtiyaç duymadan Türk firmaları yapabilir. Türkiyede bu yapım ve mühendislik gücü var. Yüzde 100 Türk sermayesi, Türk emeği, Türk projesi olacak. Bir de bunun bu güzelliği var diye konuştu.
Projenin salt kanal projesi olarak değil, entegre bir proje olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Koçoğlu, Bu, dünyanın konsept olarak gözünü dikebileceği ve büyük devlet olmanın sembolü olacak bir proje. Her devlet bunu göze alıp yapamaz, az bir maliyet değil çünkü dedi. Koçoğlu, proje ile birlikte tek endişesinin İstanbula göçün artması olduğunu kaydetti. Projenin henüz çok yeni olduğunu, detayları belli olduktan sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabileceğini ifade eden Koçoğlu, şunları kaydetti:
Dünyanın en büyük projelerinden birisi olacak. Bizim Irak projemiz 11,5 milyar dolar ve dünyanın en büyük 6ncı büyük projesi. En büyük proje de yanılmıyorsam 320 milyar dolarla ABDdeki uzay üssü. İnşaat olarak bakacak olursanız bana göre dünyanın en büyük projesi Kanal İstanbul olabilir. Dubaideki Palmiye Adası projesi 12,5 milyar dolardı. Yani bu ondan çok daha büyük bir proje. Bizim çılgın proje entegre bir proje olduğu için 50 milyar doların çok çok üzerinde olur diye tahmin ediyorum.
Kaynak: istenhaber.com