Başakşehir Belediyesi Kültür Sanat Söyleşileri programına katılan Gezgin, Tarihçi ve Yazar Talha Uğurluel görsel sunumu ve sürükleyici üslubuyla Başakşehirlilere sanal Mekke gezisi yaşattı.
Başakşehir Kültür Merkezinde düzenlenen Mekke.. Mekke, Güzel Şehir isimli söyleşi programına akademik çalışmalarıyla tanınan Gezgin, Tarihçi ve Yazar Talha Uğurluel konuk oldu. Uğurluel, Mekkeye ait görsellerle izlenimlerini paylaşırken izleyicileri, bir zamanlar Peygamber Efendimiz ve sahabelerin yaşadıkları zamanda yolculuğa çıkardı.
Kabenin tavaf alanında 70 peygamberin kabri var
Zengin görsel sunumuyla Mekke tarihindeki değişimleri mimari üzerinden inceleyen Uğurluel, Mekkeye bir geziye ya da Hacca gidildiğinde şehrin tarihi dokusunu ve dini atmosferini hissetmek için Mekkeye gitmeden önce Mekke bilgisine sahip olmanın önemini vurgulayarak; Yarın öbür gün Mekkeye gittiğinizde oradaki kutsal mekanları bilmeniz sizin için önemli. Çünkü biliyoruz ki bilenle bilmeyen hiçbir zaman bir olmaz. Oraya bilerek gidersek her adımımızı bilerek atacağız. Hangi peygamberin kabrinin yanında olacağımızı bilerek dolaşacağız. Kabenin tavaf alanında 70 peygamberin kabri var. Bunu bilen adamın tavafıyla bilmeyenin tavafı aynı olmaz dedi.
Osmanlı padişahları Mekkeye birçok yapı yaptırdı
Mekke şehrinde yapılan sosyal ve dini yapıların büyük bir kısmında Osmanlı imzası olduğuna dikkat çeken Uğurluel; Kanun-i Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan gibi Osmanlı padişahları, eşleri ya da devlet büyükleri Mekke şehrinde gerek Kabenin onarımında olsun, gerek yeni cami, çeşme, aşevi gibi yapılar konusunda olsun bir birinden güzel bir çok eser vermişlerdir. Mekkeyi anlatırken Osmanlı tarihi görür gibi oluyoruz. Yoksa ben Mekkeyi anlatırken Kanuniyi anlatmıyorum. O zaten Mekkeye yaptığı onlarca yapıyla şehrin içinde dedi.
Söyleşi programı Tarihçi Talha Uğurluelin Başakşehir Kültür Merkezi salonunu dolduran izleyicilerine kitaplarını ve CDlerini imzalatmasıyla sona erdi.