Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Başkan TOPBAŞ: Her Yere METRO! - BaŞakHaberBaŞakHaber

28 Mart 2024 - 11:21

Başkan TOPBAŞ: Her Yere METRO!

Başkan TOPBAŞ: Her Yere METRO!

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Başkan TOPBAŞ: Her Yere METRO!
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2013 - 12:09

324 views

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşım alanındaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bugün de Esenler – Otogar – Bağcılar – Mahmutbey – Olimpiyatköy – Başakşehir Metro Hattı´nın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı.

Bağcılar Meydanı’nda coşkulu bir kalabalıkla gerçekleştirilen açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, çevre ilçe belediye başkanlarıyla çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, “Başakşehir-Otogar arası 30 dakikada kat edilecek. Bağcılar ile Olimpiyat Köyü arası 16 dakikaya, Bağcılar-Başakşehir arasındaki yolculuk süresi ise sadece 20 dakikaya inecek” dedi. “İstanbul bizim göz bebeğimizidir” diyen Başbakan Erdoğan, “Öncelikle sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum. Çalışma arkadaşlarına, ekibine teşekkür ediyorum böyle bir projeyi İstanbul’a kazandırdıkları için” şeklinde konuştu.

29 Ekim´de açılışı yapılacak metro hattına değinen Başbakan Erdoğan, “Boğazda inşallah 29 Ekim´de açılışını yapacağımız metro ile onun biraz daha aşağısında çift katlı tüp geçit yapıyoruz, yine denizin altında. O ne zaman bitiyor? O da 2015´te bitiyor. Böylece boğazın üzerinde, ikisi denizin altında olmak üzere, 3 tane de köprü olmak üzere, denizin altında olanlar; birincisi iki katlı tüp geçit otomobiller geçecek. İkincisinden hızlı tren geçecek. Üçüncüsü Atatürk Köprüsü, dördüncüsü Fatih Sultan MehmetKöprüsü, beşincisi de inşallah Yavuz Sultan Selim Köprüsü. O da 2015´de inşallah bitecek. Kardeşlerim zamanla yarışmak durumundayız. Zamanla yarışıyoruz. Bu millete, bu yakışır bu” diye konuştu.

Alandaki gençlere seslenen Başbakan Erdoğan, “Tabii siz 20 yıl öncesinin Bağcılarını bilmezsiniz. Hani bazıları gençleri istismar yoluna gidiyor. ´Bu gençler bizim umudumuz´. AK Parti ne diyor, hayır mı diyor? Gençler bizim tabi umudumuz. Biz eğitiminden sağlığına, ulaşımından bütün alt yapısına, adaletiyle, emniyetiyle şu anda hazırlanan Fatih Projesi´yle okullarda attığımız adımlarla gençliğimizi kuşattık. Onlara imkanlar hazırladık. İşte şu Bağcılar´da oturan kardeşlerime sesleniyorum. 1990´da, ah benim sevgili gençlerim, sevgili yavrularım. Siz daha yoktunuz. 20 yaşındaki gençler için konuşuyorum. Ama bu Bağcılar´da şu gördüğünüz caddeler de yoktu. Buralar bataklıktı. Buralarda çamurdan geçilmezdi. Ama şimdi bu modernBağcılar var” dedi.

“Bağcılar´dan 20 yıl önce metro geçecek dense inanır mıydınız?” diye soran Başbakan Erdoğan, “Buyurun işte bugün AK Parti iktidarıyla buraya metro da geldi. Mesele bu. İş bilenin kılıç kuşananın. Olay bu. Başakşehir´den Kartal, yaniİstanbul´un Batı ucundan Doğu ucu 89 dakikada kat edilebilecek. Öyle dur kalk falan yok. Sakin sakin oturacaksın. Kitabını, gazeteni alacaksın eline. Okuyacaksın, beyler gibi belirlenen saatte, belirlenen hedefe ulaşacaksın. Bu büyük hizmetin, bu büyük yatırımın İstanbul´a, İstanbullulara tekrar hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Yeni metro hattının hayırlı olması temennisinde bulunan Başbakan Erdoğan, “Açılışını yaptığımız hat ile İstanbul´da metro hatları uzunluğu artık 124 kilometreye ulaşıyor. 2004 yılında İstanbul´daki metro hattı uzunluğu 45 kilometre idi. 9 yılda bu hatlara 79 kilometre yeni hat ekledik ve toplam hat uzunluğu 124 kilometreye çıktı” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, asrın projesi olarak adlandırılan MARMARAY´ı, 29 Ekim´de, Cumhuriyetin 90´ıncı kuruluş yıldönümünde hizmete açacaklarını belirterek, “Hep beraber, o gün orada olacağız. Londra´yı, Pekin´e bağlıyoruz. 10 yıllarca, yüz yıllarca hayaldi, bizimle gerçek oldu. Çünkü biz, ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız dedik. Adımı attık ve hamdolsun o dev proje 29 Ekim´de açılacak. Bitmedi. Ardından,Haliç Metro Geçiş Köprüsü´nü tamamlıyoruz. Böylece artık Yenikapı´ya kadar metroyla gelme imkanını yakalıyoruz. Neler oluyor neler. Yenikapı Transfer Merkezi´ni de tamamlıyoruz, İstanbul´daki tüm raylı sistemleri birbirine bağlıyoruz. Onun hemen yanı başında inşallah dev bir meydana kavuşuyoruz. Şu anda orada çalışmalar başladı. Yenikapı´da dev bir meydan ve bu meydanda aynı anda 750 bin kişi toplanabilecek” diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan Kadıköy-Kartal Hattı´nın hizmete açtıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, halen yapımı süren Kartal-Kaynarca Hattı´nın 4,5 kilometre olarak bu hattı da Anadolu yakasına kazandırılacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün açılışını yaptığımız Otogar-Bağcılar-Mahmutbey-Olimpiyatköy-Başakşehir metrosu 18 istasyonla hizmet verecek. Yeni metro hattımız saatte ne kadar yolcu taşıyacak biliyor musunuz? 111 bin yolcu taşıyacak. Engelli vatandaşlarımızın rahat kullanımı için ne gerekiyorsa yapıldı. Bu açılışını yaptığımız hat, yaklaşık 1,5 milyar dolara mal oldu. Eski rakamla bunu söyleyecek olursak yaklaşık 3 katrilyon Türk Lirası. Ancak bu hat sayesinde,İstanbul´a, İstanbullulara çok önemli tasarruflar sağlıyoruz. Bu güzergâhta, kişi başına günlük 60 dakika zaman tasarrufu sağlanmış olacak. Toplu taşımada işletme maliyetleri, yol bakım onarım giderleri, kaza maliyetleri, akaryakıt tasarrufu göz önüne alındığında sadece 2013 yılı için bu sistemin ekonomiye katkısı yaklaşık 200 milyon dolar. Bu hat vesilesiyle daha az araç kullanılacak ve atmosfere salınan karbondioksit emisyonunda yıllık 86 bin 350 ton azalma olacak” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşan Başkan Kadir Topbaş, bir dönem Bağcılar’da İlçe Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “O dönemde seçim çalışmaları yaparken çizmeler bagajda gezerdik. Sokaklar çamur deryasıydı” dedi. Şimdi ise Bağcılar’ın İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri haline geldiğini ifade ederek, “O yıllarda Bağcılar’da bir metro istasyonu olacak deseler inanır mıydınız?  Hatta Bağcılar’ın metroların kesişme noktası olacağı söylenseydi kim inanırdı? Biz söylemedik. Biz yaptık” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da belediye Başkanı olduğu belediyecilik vizyonunu devam ettirdiklerinin altını çizen Başkan Topbaş, “Sayın Başbakanımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Kendilerinin çizdiği vizyonla gece gündüz demeden örnek bir belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz” diye konuştu.

Başkan Topbaş şöyle devam etti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak toplamda yaptığımız yatırımlar toplamı 60 Milyar. Şehirlerin en önemli sorunu ulaşım olduğu için yatırımlarımızın en büyük bölümünü yani 25 Milyarı’nı ulaşıma ayırdık. Önümüze koyduğumuz hedef gereği 2016 yılına vardığımızda metro hatlarımızı kullanan insanların sayısı 7 milyonu bulacak. 2019’da geldiğimizde de bu rakam 11 milyon olacak. Yer altını adeta demir ağlarla ördüğümüz bir şehri ortaya çıkarmaktayız. Başbakanımızın bize direktif olarak verdiği insan, zaman, para yönetimi anlayışıyla hareket etmekteyiz. İç borçlanmamız yok denecek kadar az. Borçlanma kapasitemizin 100’de 38’indeyiz. Borçlarımızı ancak gelirimizin 100’de 2 buçuğuyla ödeyebilmekteyiz. Bu kadar dengeli, bütçesini 100’de 98 oranında realize eden örnek bir belediyeyiz.”

Metro Ücretlerine Yeni Düzenleme

Metronun çevreye zararlı olmayan bir ulaşım sistemi olduğunu belirten Başkan Topbaş, “Metro medeniyet demektir. Metro ekonomi demektir. Yani insanımızın zamanını çok daha doğru kullanabilmesi demektir. Yani insanımızın istediği yere daha az ücret ödeyerek gitmesi demektir” diye konuştu. Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Yaptığımız son toplantıda bir karar aldık. Biliyorsunuz çok aktarma yapan vatandaşımız daha çok ödeme yapmak zorunda kalıyordu. İşte bu durumu daha aşağı çekecek bir düzenlemeye gideceğiz. İstiyoruz ki insanımız metroyu daha çok kullansın ama çok bedel ödemesin. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşımayı kullanma oranına bağlıdır. İşte bizler bu oranı yükseltmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İstanbul’un her noktasına her yere metro için çalışıyoruz.”

Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş açılışın ardından metroya inerek incelemelerde bulundu. Başbakan Erdoğan Bağcılar-Mahmutbey arası metro hattında bir süre metroyu kullandı.

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi