Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Ailede Yol Ayrımı “BOŞANMA” - BaŞakHaberBaŞakHaber

20 Nisan 2024 - 14:33

Ailede Yol Ayrımı “BOŞANMA”

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Ailede Yol Ayrımı “BOŞANMA”
Son Güncelleme :

29 Nisan 2014 - 21:17

311 views

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı

Aile, her yönden etkileşim içerisinde olan yaşayan bir organizmadır. Nasıl ki bedenimizdeki bir sorun diğer organların ritmini, işleyişini ve fonksiyonelliğini etkilerse, ailede de durum aynıdır. Evliliğin ilk yıllarında, beklentilerin karşılanmaması durumunda yaşanan sarsıntı çiftler arasında düş kırıklığına neden olur.

Aile içi ilişkilerde uyum ve işbirliği sorunları, sevgiyi ve saygıyı ortadan kaldırır. Eşler arasında iletişim çatışmaları yaşanır. Değişim esnekliğini yitirmiş, anlamak yerine birbirleri üzerinde baskı kuran eşler, çatışmayı kronikleştirerek çözümü boşanmada bulurlar.

Evlilikler binde 6 azaldı, azaldı, boşanmalar binde 16 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre; evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azaldı, kaba evlenme hızı ise binde 7,89 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305’e yükseldi. Kaba boşanma hızı ise binde 1,65 olarak gerçekleşti. Boşanmaların yüzde 43’ü ise evliliğin ilk 5 yılında görülüyor.
TÜİK, 2013 yılı evlenme istatistiklerini açıkladı. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 1. Düzey’e göre; 2013 yılında en yüksek kaba evlenme hızı binde 8,63 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi binde 8,49 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve binde 8,47 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi. En düşük kaba evlenme hızı ise binde 6,78 ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görüldü.

En yüksek boşanma hızı Ege’de

İBBS verilerine göre 2013 yılında en yüksek kaba boşanma hızı binde 2,25 ile Ege Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi binde 2,08 ile Batı Anadolu Bölgesi ve binde 1,93 ile İstanbul Bölgesi izledi. En düşük kaba boşanma hızı ise binde 0,61 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Kaba boşanma hızının 2013 yılında en yüksek olduğu il binde 2,70 ile Antalya oldu. Antalya’yı binde 2,68 ile İzmir, binde 2,51 ile Muğla izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise binde 0,14 ile  Hakkâri oldu. Hakkâri’yi binde 0,19 ile Şırnak, binde 0,23 ile Bitlis izledi.

Çiftlere sorunları çözümleyici öneriler

Kadın ve erkek genetik, aile ve toplum yaklaşımları açısından farklı kişilik özelliklerini içerir. İlişkilerde farklı kişilik özellikleri bilmek, bu özelliklere uygun yaklaşımlarda bulmak birçok sorunun önlenmesinde yardımcı olabilecek tutumları içerir.

Eşinizi anlayabilmek, tutumlarının sebepleri doğru analiz edebilmek için öncelikle dinleme becerisi gösterebilmek gerekir. Dinleme becerisi için, rahat bir ortamda sakin duygu ve beden duruşu ile kendinizi eşinize vererek anlama çabanızı ortaya koyabilmektir. Dikkatli bir dinlemede eşler birbirlerinin sözlerine içtenlikle kulak verirler. Dinlemenizin amacı bilgi edinmektir. Bilgi edinmek için dinlemenin karşıtı, itiraz etmek için dinlemektir.

Çiftler arası olumlu ilişkilerin geliştirilmesi, birlikte geçirilen zamandan keyif alınması ilgiyi ve sevgiyi birbirine ifade etmesine bağlıdır. Olumlu kaynaklarını geliştiren çiftler, problem çözme becerileriyle kaliteli ve güvenli bir yaşam sürmeleri mümkün olur.

Fatih Kılıçarslan/Aileder Yönetim Kurulu Başkanı

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi

Doğru ve Etkili Reklamın Adresi