Yaşadığımız bu son olay Ülkece hepimizi çok sarstı. Deprem bölgesinde olmasak dahi psikolojik olarak çok etkilendik. Aklımızda kalbimizde onlarla…
Uzmanların uyarılarına göre deprem anında koridorda olmak yerine yatağın kenarında cenin pozisyonunda hayat üçgeni oluşturarak beklemek daha güvenli.
Ayrıca AFAD’ın Verdiği Bilgilere Göre Deprem Anında Yapılması Gereken Diğer Şeyleri Şöyle Sıralayabiliriz…
1. Kesinlikle panik yapmayınız.
2. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz.
3. Üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
4. Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır.
5. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.
6. Balkona çıkmayın.
7. Asansör kullanmayın.
8. Acil durumları ve yangınları bildirmek dışında telefonları kullanmayın. Kibrit ve çakmak yakmayın,elektrik düğmelerine dokunmayın.
9. Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.
10. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.
11. Sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.
Bu bilgiler doğrultusunda özetle üzerimize devrilmeyeceğine emin olduğumuz bir eşyanın veya yatağın kenarına geçip çök,kapan,tutun hareketiyle cenin pozisyonunda sarsıntı bitene kadar beklemek gerekiyor.
Peki Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılır?
Çocuklar bu yaşanan depremden en çok etkilenenler. Gerek deprem bölgesinde yaşayan çocuklar olsun,gerekse diğer bölgedeki çocuklar olsun…
Sonuçta ebeveynlerinin konuşmalarına şahit olan veya televizyondan duymuş olan deprem bölgesinde bulunmayan çocuklar da olabilir.
Depremi yaşayan çocukların,yaşadıkları bu durumu anlamaları zor olabilir. Yaşadıkları tramva karşında stres,kaygı bozukluğu ve bunun gibi şeylerle karşılaşabilirler. Böyle bir durumda güvende ve sevildiğini hissettiği kişilerin yanında olmaya ihtiyaçları vardır. Depremi yaşamış olan çocukla,yaşadığı bu durum hakkında konuşurken yani ona olanları açıklarken yeterince sakin ve anlayışlı aynı zamanda da göz teması kurarak konuşmak çok önemli. Ona bu durumu açıklayan kişinin tanıdığı ve güvendiği birinin olmasıda çok önemli. Ayrıca çocuğun aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi ve sorularının göz ardı edilmemesi de önemli olan bir başka konulardan biri.
Depremi yaşamamış ama olanları bir şekilde duyan çocukar için ise;ilk olarak olabildiğince ekrandan uzak tutmakta fayda var. Ekranda yaşanılanları gördükçe kaygı bozukluğu ve bunun sonucunda uyku bozuklukları ve huzursuzluk yaşayabilirler. Çocukların elbette yaşanılan durum ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir fakat anlayabilecekleri bir şekilde hatta onlarla bir deney yaparak ve bu deney ile somutlaştırarak anlatmak yaşayabilecekleri kaygıyı azaltır.