
Araştırmalara göre sosyal medya kullanma yaşı git gide azalmakta. Artık ilkokul çocuklarının bile bir sosyal medya hesabı var. Erken yaşta eline telefon,tablet gibi aletler verilen ve kendi sosyal medya hesabı olan çocukların gelişimi ne kadar sağlıklı olabilir? Bu kadar erken yaşta sosyal medya kullanıcısı olan çocuk aynı zamanda,istenilmeyen bir durum olsada o kadar erken siber zorbalıkla karşı karşıya kalabilme ihtimalinde demek.
Çocuklar sosyal medyada geçirdikleri süre boyunca gördükleri içeriklerden fazlasıyla etkilenebilmektedirler. Sosyal medyada yaşanan çoğu sahte hayat çocukların ilgisini çekebilmekte ve benlik gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir.
Aynı zamanda,maalesef ki internet ortamının karanlık tarafında olan istismarcılar çocukların fotoğraflarına ve bilgilerine bizlerin tahmin edemeyeceği kadar kolayca ulaşabilmekte ve bunu her türlü yasa dışı işlerde ve istismarda kullanabilmektedirler. Profilinizin açık ya da kapalı olması farketmeksizin çocukların fotoğrafını ve bilgilerini,bu kadar kolay erişilebilirliği olan sosyal medyada paylaşmamaya dikkat etmeli ve böylece mahremiyetlerini korumaya özen göstermeliyiz.
Çocuk,ailesinin sosyal medya kullandığını gördükçe sosyal medyaya ilgisi artar ve merak eder. Fakat çocukların sosyal medyada tek başlarına vakit geçirmesi ve şahsına ait bir profil oluşturulması doğru değildir. Aileler buna izin vermemeli ve çocuğun yanında sosyal medya kullanımı azaltılmalıdır. Bazı ülkelerde 16 yaşından önce sosyal medya kullanımı yasaklanmıştır. Günümüzde elbette tamamen interneti yasaklamak mümkün değil fakat şahsına özel hesap açmak veya tüm günlerini internette geçirmelerine izin vermek yanlış bir yaklaşımdır.
Sosyal medya hesabı olan çoğu çocuğun takipçi ve beğeni sayısında takıntılı oldukları ve hırslandıkları görülmekte eğer bu sayılar istedikleri kadar olmaz ise üzülmekte ve psikolojilerini olumsuz etkilemektedir.
Sayın eğitim bilimci Özgür Bolat’ın da çoğu kez vurguladığı gibi çocukları üretim odaklı teknolojiye yönlendirmek daha sağlıklı olacaktır. Üretim odaklı teknoloji teknolojiyi;video yapmak,fotoğraf çekmek,kodlama yapmak,resim yapmak vb. için kullanmalarıdır.
Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi eğitimcilerin oluşturduğu orana göre çocukların teknolojiyi %60 üretim odaklı,%30 üretim tüketim odaklı(bir şey öğrenmek için teknolojiyi kullanmaları),%10 tüketim odaklı kullanmaları sağlıklı olabilmektedir.