(İKRA)
OKU! OKU! OKU!
ALLAHIN EMRİYLE OKU!
Evet. Şöyle ilk İslamiyet’in doğuşu zamanlarına gidelim. Kuran-ı kerim’in geldiği yer olan hira dağındaki mağarada Allah (C.C.) Cebrail vasıtasıyla peygamberimiz Hz. Muhammed (A.S.) söylediği söz olan ikra yani oku emri esasında kuran-ı kerim’in evrensel olduğunu çok muhteşem bir kitap olduğunu ve bu sözün peygamberimize değil esasında tüm insanlara söylendiğini idrak edebiliyor muyuz acaba?
Bu söz’ü biraz irdelersek;
- ikra (oku!)
- oku!
- oku!
- Ne okuyayım?
- Allah’ın emriyle oku!
İşte böyle…
Yani Allah’ın İslamiyet’in doğuş anında cebrail vasıtasıyla ilk sözleri olan “Oku!” Çok etkili ve anlamlı.
Allah (C.C.) “Oku diyor, Kendini geliştir diyor, ben evreni muhteşem ve sırlarla dolu yarattım, siz insanlara da akıl, fikir verdim. Oku bu sırları çöz ve insanların hizmetine sun…” diyor.
Peki ölçü ne olacak, ölçü Allah’ın emriyle oku yani insana Allah (C.C.) akıl vermiş.
Allah (C.C.)’nın belirttiği yoldaki iyi şeyleri oku diyor. Vaktini öldürecek, ömür kredinden çalacak şeylerle uğraşma diyor. Her yaptığın işe besmele ile başlayıp kendini geliştirecek, insanlara faydalı olacak bilgileri öğrenmek için, oku diyor.
Peygamberimizin “İlim Çin’de olsa bile git” sözü; bilginin, okumanın önemini ve bunun için yapılacak fedakarlığı yani o devirde develerin olduğunu ve arabanın, uçağın olmadığını düşünürsek Arabistan’dan Çine gitmenin aylar alacağı malumdur. Bilgi, ilim için ne ulaşım zahmetlerine katlanıldığını siz düşünün.
Dinimizde; Bilgi, okumak işte bu kadar önemlidir. Hz. Ali (R.A.)’nın “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” Sözü ise ilimin, bilginin, önemini gösteren başka bir vecizeli sözdür.